De industriele revolutie in Borgele en Platvoet
Rond de eeuwwisseling komt er wat industrie in het tot nu toe agrarische gebied van Borgele, zoals de vlees- en conservenfabriek Geist (later Stegeman) en de beddenfabriek Auping. Tevens worden diverse landgoederen rond Platvoet en Borgele doorkruist door twee aparte spoorlijnen en krijgt het gebied hierdoor drie stations én drie haltes! In maar weinig dorpen hadden de bewoners zoveel mogelijkheden om op de trein te stappen!
Beddenfabriek Auping
In 1888 ontwikkelde de Deventer smid Johannes Auping in opdracht van het St.-Geertruidengasthuis een nieuw hygiënisch bed, ze wilden af van de gebruikelijke strozakken. Dat werd de beroemde spiraalbodem.
In 1912 legde Johannes de eerste steen voor een fabriek aan de Laan van Borgele in Diepenveen, waar Auping nog tot 2014 bedden zou produceren. Auping werd vooral bekend door het houten bed 'Auronde', in 1973 ontworpen door Frans de la Haye. Dit model werd een klassieker, tot 2009 waren er al meer dan een miljoen exemplaren van gemaakt. Een ander succesvol product was het door Dick Cordemeijer ontworpen Cleopatra divanbed, waar tussen 1953 en 1982 ±700.000 exemplaren van gemaakt werden. In 1988 verkreeg de fabriek het predicaat Koninklijk en in 2014 verhuisde het familiebedrijf naar een industrieterrein in Deventer.
De fabriek is in 2022 afgebroken en vervangen door een soortgelijke woongebouw.
Vleeswarenfabriek Stegeman
De vleesverwerkende fabriek Stegeman is ontstaan uit de spekslagerij van Jan Stegeman die in 1865 zijn bedrijf in de Papenstraat begon. De uit 1896 daterende Vleeschwarenfabriek van Stegeman kwam in 1916 naar Diepenveen. Zoon Bert Stegeman kocht toen de gebouwen en een deel van het machinepark van de failliete Vleeswaren- en Conservenfabriek Creosoteria van spekslager P. Geist aan de Laan van Borgele.
In de stad had Bert Stegeman een paar slachterijen en winkels. Nu kon hij het slachten en de vleeswarenproductie samenbrengen onder één dak. Men maakte er vleeswaren, vleesconserven, groenteconserven, vruchtenconserven, jams en ook soep. Het bedrijf groeide en Stegeman werd zo een grote werkgever In Diepenveen. In 1940 werkten er zo’n 250 man. In 1969 werd Stegeman & Co na de grenscorrecties weer een Deventer bedrijf. In 1981 verhuisde de fabriek naar het industrieterrein van Deventer. De oude fabriek werd afgebroken.
Spoorlijnen en haltes nabij Borgele & Platvoet

Ruim honderd jaar geleden telde Diepenveen twee spoorlijnen met drie stations én drie haltes! In maar weinig dorpen hadden de bewoners zoveel mogelijkheden om op de trein te stappen!
Aan de westkant was de Staatslijn Deventer – Zwolle met de haltes De Platvoet, Rande (Wetermansweg) en station Diepenveen-West. Aan de oostkant bevond zich de lokaalspoorweg Deventer – Ommen met station Diepenveen-Oost, halte Hoek en noordelijker het station Eikelhof.
Sinds 1941 kan niet meer worden uitgestapt in Diepenveen, al is er nog wel éen spoorlijn en bestaat station Eikelhof nog wel, maar nu als woonhuis...
Staatslijn Deventer – Zwolle
In 1866 werd, vijf jaar nadat koning Willem III op 22 oktober 1861 de eerste steen van een pijler van de spoorbrug bij Zutphen heeft gelegd, het traject Arnhem - Zwolle in gebruik genomen. Eerder wilden particulieren een spoorlijn van Deventer naar Zwolle via Raalte, maar de financiering kwam niet rond. Het toenmalige kabinet besloot in 1860 om de belangrijkste verbindingen noord-zuid op staatskosten aan te leggen. In het oosten van Nederland werd o.a. de lijn Arnhem-Zwolle door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatspoorwegen ofwel Staatsspoor (SS) geëxploiteerd.
De nieuwe Staatsspoorlijn liep door Diepenveen, dwars over landgoederen. Uiteraard eisten de bewoners daarvan een halteplaats en in 1866 werd aan de Sallandsweg de halte ‘Diepenveen’ geopend.
In 1891 kwamen daar nog twee stopplaatsen bij: Platvoet en Rande (Wetermansweg).
.jpg)
Tien jaar later bouwde men bij de overgang Sallandsweg een echt station, vlakbij huize Oud Rande. Daar woonde de invloedrijke familie Cost Budde, die zeker op een echt station zal hebben aangedrongen in plaats van een stopplaats. Indien de heer des huizes met de trein wenste mee te gaan, werd er van uit het huis een signaal naar het station gegeven, waarop er voor meneer een stoel op het perron werd klaargezet. Die luxe kennen we tegenwoordig niet meer...
Andere invloedrijke families vlakbij waren die van baron Stratenus en zijn gezin, die op Nieuw Rande woonde, en van burgemeester W. J. Doffegnies, die een villa op de Sallandsweg bezat. Met de trein was het praktischer om te reizen want er waren nauwelijks verharde wegen die geschikt waren voor auto’s. Zo konden familieleden en bezoekers makkelijker in Diepenveen komen en de ‘heren’ snel in Apeldoorn, Den Haag of Amsterdam.
Vanaf 1910 kreeg het station de naam ‘Diepenveen-West’, omdat er toen een station aan de oostkant van het dorp werd geopend.
De stopplaats Rande, geopend in 1891, lag tussen de huidige stations Deventer en Olst, bij de spoorwegovergang met de Wetermansweg.
Stopplaats De Platvoet lag bij het voormalige buurtschap De Platvoet ,aar de exacte plek is mij nog niet bekend. De stopplaats Platvoet is geopend in 1891 en weer opgeheven in 1927.
Alle haltes werden tussen 1918 en 1921 opgeheven. Het station bleef geopend tot mei 1936 en nog kort gedurende het begin van de Tweede Wereldoorlog; de lijn is diverse malen gebombardeerd. Het gebouw werd in 1970 gesloopt en alleen de spoorlijn bestaat nog steeds.
Bron: Drie stations en drie haltes in Diepenveen, Lamberthe de Jong, Nieuwsbrief nr. 26, pag. 2-4, Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving
Lokaalspoorweg Deventer – Ommen
De Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij Deventer - Ommen (OLDO) legde de spoorlijn Deventer - Ommen aan, die werd geopend op 31 augustus 1910. De lijn werd voor het eerst geëxploiteerd op 1 oktober 1910 door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS). Na de fusie van SS en de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HSM) geschiedde dit door de Nederlandse Spoorwegen.

Het plan om een rechtstreekse lijn van Deventer naar Raalte aan te leggen werd pas in 1910 gerealiseerd met een lokaalspoorweg. Deze werd aangelegd door de Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij Deventer - Ommen (OLDO) en geëxploiteerd door de Staatsspoorwegen. De eerste trein met genodigden voor de feestelijke opening vertrok op 24 september 1910. Vanaf 1 oktober reed de trein vier tot zes keer per dag.
Het tracé ging vanaf station Staatsspoor Deventer via halte Boksbergerweg in Deventer, halte De Platvoet in Diepenveen en boog daarna af naar de oostkant via het station Diepenveen-Oost, over landgoed De Hoek met een eigen stopplaats en tenslotte naar station Eikelhof en daarna richting Ommen. Bij de spoorwegovergang aan de Oranjelaan werd een stationskoffiehuis gebouwd.
De OLDO-lijn was ook bestemd voor goederenvervoer en veetransport. De lijn bleek echter moeilijk te exploiteren, o.a. door het toenemende autobusvervoer, de afname van goederenvervoer en na 1930 door de crisis. De N.V. Nederlandsche Spoorwegen (sinds de fusie in 1917) besloot daarom om aparte lokaalspoorlijnen op te heffen.
.jpg)
De laatste trein van de OLDO-lijn reed op 14 mei 1935. Op diezelfde dag werd echter de autobuslijn Deventer-Ommen in gebruik genomen, met evenveel feestelijkheden als bij de eerste trein in 1910.
Station Diepenveen-Oost kreeg na de sluiting in 1935 allerlei functies, zelfs als Groene Kruisgebouw. In 1986 is het gesloopt en alleen het tegeltableau ‘Diepenveen-Oost’ uit de gevel is bewaard en nu onderdeel van het OLDO-monument aan de Boschhoekweg.
Halte De Hoek wordt nog met een bordje aangegeven op het terrein van de Sallandsche Golfclub ‘de Hoek’. Het voormalige station Eikelhof in nu nog te zien als woonhuis, bij het huis staat als herinnering aan het verleden een vooroorlogse slagboom.
Na de sluiting werd een vervangende busdienst met grotendeels dezelfde route ingelegd door de firma A.H. Hardon uit Deventer, die in 1942 is opgegaan in autobusonderneming Salland.
Bron: Drie stations en drie haltes in Diepenveen, Lamberthe de Jong, Nieuwsbrief nr. 26, pag. 2-4, Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving
Bronnen:
"Een Metamorfose" (2000), Henk J. van Baalen & H.J.M. Olthesen, eigen beheer"Wikipedia"", geraadpleegd in april 2025
Deze website is gemaakt in samenwerking met de Historische Vereniging Dorp Diepenveen en omgeving