Café Van Weenum en de Paaskermis

Onderwerpen:  Café Van Weenum   De Paaskermis
(De Nieuwe Platvoet rond 1968)

Een mooi stuk historie die nog steeds te zien is, is het pand van het voormalig Café van Van Weenum aan de Zwolseweg, dat ook geruime tijd "De Nieuwe Platvoet" werd genoemd.

Toen Gerhard IJssel de Schepper, eigenaar van het voormalige landgoed Het Veenhuis, overleed, werd het buitengoed verkocht. Na enkele veilingen en wisselingen van eigenaren viel het bezit meer uiteen waarbij enkele percelen werden gekocht door Albert Van Weenum. Hij liet vervolgens aan de toegangsweg naar Deventer in 1851 een nieuwe boerderij en pleisterplaats bouwen. In de voorgevel is nu nog "de eerste steen uit 1851" te zien waarop de initialen van Albert Van Weenum en Berendina van Leiden vermeld staan.

Het bedrijf was oorspronkelijk een combinatie van boerderij en café. Een pleisterplaats voor handelaren en boeren, die onder moeilijke omstandigheden, hun goederen van plaats naar plaats vervoerden. In de Nieuwe Platvoet vonden ze een plek waar mens en paard konden genieten van hun welverdiende rust en versnaperingen. Zoals het een pleisterplaats betaamde had de Nieuwe Platvoet ook een “doorrit”, de plaats waar de paarden werden uitgespannen en gevoerd. De doorrit verdween in de jaren dertig toen het gemotoriseerde verkeer meer de boventoon ging voeren.

(Zwolseweg ter hoogte van de Wetermansweg met rechts Cafe de Platvoet anno 1965)

Sinds de eeuwwisseling werd er op het terrein achter het café de "paasweide" gehouden, de tweede kermis die Deventer rijk is. Het vertier rond Pasen verplaatste zich toen van de Worp naar de Platvoet, waar de familie De Weijer bij het café van Bart van Weenum een eier- en ballentent begon. Ook stond er dan een koekhapkraam op de Zwolseweg. Aangezien de Platvoet vanuit Deventer en Diepenveen gemakkelijk bereikbaar was, zag ook een draaimolenexploitant zijn kans en ze werd al gauw het plan geboren om bij het café jaarlijks rond de paasdagen een kermis te organiseren. Deze paaskermis bestaat nog steeds, al is deze vanaf 2006 verderop het evenemententerrein gesitueerd. Meer hierover kun je hieronder lezen.

Honderd jaar later was het nog steeds een bekend café waar een groot deel van de clientele gebruik maakte van de in de nabije omgeving gelegen sportvelden waar voetbal, hockey, tennis en korfbal gespeeld werd. Zelfs de schutterij bedreef haar sport achter het café en kwam daarna een pintje pakken.

De laatste Van Weenum die de zaak dreef, was Albert Bernard Antonie (van 1962 tot 1978). Hij dankte een niet gering deel van zijn klandizie aan de voetbalvereniging Roda die op de velden erachter speelden. Na een overwinning bleef de tap lopen. RODA (Deventer Voetbal Vereniging Recht Op Doel Af) was een amateurvoetbalvereniging, opgericht op 12 januari 1914 en op 1 juli 2001 opgegaan in een fusie met VV Daventria. Roda, sinds begin jaren zeventig spelend aan de rand van Borgele, had op de Platvoet de beschikking over het kleinste kleedlokaal van Deventer. Het was zeer geschikt voor slangenmensen, maar degene die last hadden van stramme ledematen hadden het er moeilijk. Een restant ervan staat er nog.

Op en achter het voormalige Rodaveld had tussen 1883 en 1895 de Deventer Schutterij een schietbaan. Ongeveer ter hoogte van huidige tennisbaan lag een hoge aarden wal als kogelvanger, later weggehaald door Dames Klunder, die aan de grond nog een centje verdiende.

Ruim 140 jaar was het café Van Weenum een familiebedrijf. Dat veranderden toen het bedrijf in 1989 werd gekocht door de heer T. Van Beek, die de “De Nieuwe Platvoet” tot aan 2004 runde.

Vanaf 2006 is in het pand Oriëntal Restaurant De Zomertuin gevestigd. Gestart door de familie Hu, en vanaf 2017 overgenomen door de familie Ha, is het restaurant een culinair begrip in Deventer geworden. U kunt er terecht voor “klassieke” Chinese en Indische à la carte gerechten.

In de Stentor van 15 april 2023 was een leuk artikel te lezen over de eigenaars Kevin Hu en zijn vrouw Lisa, die vertelde over hun restaurant en het wisselende "landschap" van de Chinese restaurants in de omgeving.

(Café Van Weenum circa 1960)
(Café Van Weenum 1965)
(De Nieuwe Platvoet rond 1968)
(De Zomertuin anno 2009)

De Paaskermis op de Platvoet

(Paaskermis ca 1995-2000 met de Platvoetflat op de achtergrond)

Vanaf ongeveer 1880 gingen de Deventenaren op hun mooist uitgedost met de paasdagen naar de Worp waar allerlei folkloristische gebruiken en ere werden gehouden. Handige zakenlieden speelden daarop in en verkochten dan oliebollen, vis etc. Geleidelijk aan zakte het bezoek en ook de aanvullingen van de folklore met een enkele zweefmolen kon de zaak niet redden.

Het vertier rond Pasen verplaatste zich toen naar de Platvoet, waar de familie De Weijer bij het café van Bart van Weenum een eier- en ballentent begon. Ook stond er dan een koekhapkraam op de Zwolseweg. Aangezien de Platvoet vanuit Deventer en Diepenveen gemakkelijk bereikbaar was, zag ook een draaimolenexploitant zijn kans en ze werd al gauw het plan geboren om bij het café jaarlijks rond de paasdagen een kermis te organiseren. Alleen op de eerste paasdag was het er stil, want de burgermeester van Diepenveen, op wiens grondgebied de Platvoet toen lag, duldde geen kermis op deze kerkelijke hoogtijdag.

De paaskermis op de Platvoet was de kermis van het platteland. "In juni had je in Deventer de kermis voor de stadsen" alwaar de mensen vóór de oorlog van heinde en verre naar de Platvoet kwamen. "Op de fiets natuurlijk. En allemaal over de dijk. Ze kwamen zelfs uit Zwolle. Toen was het echt paaskermis: op Goede Vrijdag was het ongelooflijk druk en natuurlijk ook op de maandag."

De kermis is tot aan 2006 gehouden bij het voormalige café De Platvoet, dat inmiddels door de familie Van Weenum werd verhuurd aan het Chinees restaurant 'De Zomertuin'. De families de Weijer en van Weenum hebben dat jaar al 44 jaren de organisatie in handen en werden namens de gezamenlijke exploitanten verrast met de uitreiking van herinneringsborden. Omdat het terrein werd bestemd voor woningbouw, verhuisde de kermis naar het evenemententerrein aan de Roland Holstlaan. In 2007 en 2008 is de kermis tijdelijk op het terrein van de oude ijsbaan gehouden.

(Paaskermis anno 1960)
(Paaskermis anno 1960)
(Paaskermis anno 1970)
(Paaskermis anno 1970)
(Paaskermis anno 1970)
(Paaskermis anno 1970)
(Paaskermis 1992)
(Paaskermis 1992)
(Paaskermis anno 1985-1995)
(Paaskermis anno 1985-1995)
(Paaskermis luchtfoto 1985-1995)
(Paaskermis anno 2006)
(Paaskermis anno 2006)
(Paaskermis anno 2006)


(Filmpje Paaskermis 1972)

(Filmpje Paaskermis 1989)

Bronnen:

"Een Metamorfose" (2000), Henk J. van Baalen & H.J.M. Olthesen, eigen beheer
Informatie van Arie Koldeweij van Historische Vereniging Dorp Diepenveen anno 2025
Samenstelling en vormgeving: Eric A. Slim | Sjabloon: html5up.net | Disclaimer
Deze website is gemaakt in samenwerking met de Historische Vereniging Dorp Diepenveen en omgeving